måndag 30 september 2013

Mindre än en månad kvar

Lantlivs julmummer brukar enligt mig vara ett av de bästa. Eftersom jag är prenumerant räknar jag med att få den mågra dagar innan 31/10.

söndag 29 september 2013

Planer

Jag har redan börjat titta på julfilmer med barnen och för ett par dagar sedan såg vi på Elf. Så himla mysig film och jag älskar miljön i affären där Buddy "jobbar". Ni vet när han har piffat till det ordentligt. Jag tänkte göra något liknande fast i mindre skala tillsammans med barnen i vår hall på övervåningen, den används inte till så mycket annat än genomfart. Egentligen behövs ju bara massor av vitt papper och några ljusslingor men jag vill nog gärna toppa det hela med en vit julgran men vi får se hur det ser ut närmare jul, det brukar ju bli så att jag får prioritera bland mina utgifter eftersom det är så mycket jag vill ha. Planer för hur det ska fungera saknas också, vi har visserligen normal takhöjd men med en onormalt lång make i familjen så kan det bli lite problematiskt ändå.Nu ska jag krypa ner under täcket med ytterligare en julfilm, dottermys med varm choklad känns ganska lockande efter flera timmar i stallet.

lördag 28 september 2013

Så himla typiskt.

Cementljusstake
Denna hade jag spanat in på, tro det eller ej, Biltema. 30cm hög för 34,90 kronor, vilket kanonklipp tänkte jag men det var jag tydligen inte ensam om att tänka för de var helt slut och de hade beställt nya för över en månad sedan men fortfarande inte fått in dem. Typiskt, för de skulle passa perfekt till juldukningen jag har i tanken. Tänk er de här med vita blockljus och manchetter av röda bär. Men det är långt kvar till jul, de kan hinna få in dem innan dess annars kommer jag nog på något annat. Jag har i alla fall köpt tyg till årets julduk nu, det blev det här.

Jag har kommit på en plan för övervåningen i år också, mer om det i nästa inlägg.


fredag 27 september 2013

Något annat nytt...

...som jag också tänkt prova flera år men inte prioriterat är inlagda clementiner. Vad kan gå fel liksom, clementiner är gott, juliga kryddor är gott och sött är gott, blanda allt detta och det kan ju bara inte misslyckas, eller hur?BildDet finns lite olika recept på dessa men de flesta går ut på att koka upp vatten, socker och kryddor (kardemummakapslar, vaniljstång, hela nejlikor, saffran och stjärnanis) och hälla över clementinerna som man skalat (med kniv så att allt vitt är borta) och lagt i en burk. Vilka mängder man ska ha av varje ingrediens är lika olika beroende på recept, jag tänkte prova mig fram där.

tisdag 24 september 2013

Mina egna juldukningar


Fyra jular har vi firat i detta hus och fyra dukningar har jag dokumenterat.

Första julen i vårt hus, här var jag inne i en väldigt vit period, allt skulle vara vitt och shabby chic.
 Jul nummer två, här hade jag kommit på att det är lite hemtrevligare och mysigare med lite färg. Det hade dock varit snyggare om jag hade brutit av med en vit löpare eller bordstabletter.
 Jul nummer tre och här stod fantasin still. Jag hade köpt en del bordsdekorationer också men de passade jättedåligt ihop med den randiga duken.
Förra året och här har jag äntligen lärt mig att tända ljusen innan jag fotar. Här var det tidpress vill jag lova, jag jobbade massor innan jul och hade ingen aning om hur jag skulle duka. I sista sekund sprang jag in på Indiska och köpte löparen och under den ligger det två vita lakan. Jag tycker nog ändå att detta är min bästa dukning hittills. 

Nu ska jag sluta tjata om dukningar och börja planera för årets istället.

söndag 22 september 2013

Juldukningar i lila

Låter det konstigt? Annorlunda är det i alla fall, och rysligt snyggt, tycker man att det är för ojuligt kan man ju låta sig inspireras till nyårsdukningen istället.


Bilden kommer härifrån.

Och denna hittade jag här.

Och sista bilden hittar ni här där det fanns massor av dukningsinspiration.

Jag är nog lite för mycket traditionalist för att duka med lila på julen men jag kanske ändrar mig i framtiden, jag älskar ju lila resten av året så varför inte till jul.

lördag 21 september 2013

Juldukningar i grönt

Även grönt räknas väl som en julfärg? Dock är det inte så vanligt att det gröna dominerar men när jag såg en ursnygg bild på en juldukning i grönt i ett julmagasin för något år sedan bestämde jag för att någon gång göra en grön juldukning.


Bildeerna kommer härifrån

härifrån

och härifrån.fredag 20 september 2013

Juldukningar i rött

No som följt min blogg ett tag vet att jag gillar att fundera över olika juldukningar. Oftast har ajg en plan redan i september men i år drar det åt olika håll hela tiden och jag kan helt enkelt inte bestämma mig vilken stil jag vill ha så jag kör en serie inlägg med dukningar i olika stilar och färger och det känns naturligt att börja med jularnas julfärg rött.


Bilden lånad här.


Och den här hittade jag här.

Den här hittade jag ingen länk till orginalbilden på men det är från Sias julkollektion för något år sedan.

Jag gillar när det är mycket krimskrams på bordet, precis på gränsen till för mycket. Dock får det inte vara för krimsigt och absolut inte plastigt och ge ett "billigt" intryck. Och som ni ser gillar jag inte heller när det blir för rött, jag vill gärna att det röda blandas med vitt, det kan lätt kännas som att alla bara flyter ihop annars.

PS. när jag googlade "Juldukning" kom min egen judukning från några år sedan upp som ett av de första alternativen i bildsöket. Det tyckte jag var lite kul.

söndag 15 september 2013

Prova nytt

I år har jag tänkt prova en del julrecept jag inte gjort förut (visserligen har jag tänkt prova dem förut men det har inte blivit av men i år SKA jag göra det). En av dem sakerna är finska julstjärnor. Min farmor är från finland så redan innan har vi haft finska inslag på julbordet, min favorit när jag var liten var farmors morotslåda och jag känner att jag genom att ha lite mer finskt behåller banden bakåt i släktleden nu när farmor är för gammal och okry för att kunna komma hit. Julen handlar ju trots all konsumeringshysteri om familjen i första hand (jaja, lite Jesu födelse och sånt också visserligen).Visst ser de goda ut? Bilderna lånade jag här och där finns även receptet som är galet enkelt så länge man inte har något emot att köpa färdig smördeg utan vill stå och kavla själv.

torsdag 5 september 2013

På riktigt

Ja visst känns det som att det är på gång på riktigt nu? Visserligen länge kvar till själva julafton men som vuxen är ju vägen dit minst lika viktig (för barnen är det ju ändå själva julafton och paketen som lockar mest). Flera företag har redan börjat visa sina julkollektioner och nya glöggsmaker har avslöjats. Inte från Blossa dock, vilken besvikelse, kom de inte på någon tillräckligt bra smak (läs: omöjlig att lista ut, som det var förra året) så de körde ihop lite blandat och tänkte att konsumenterna kan ju gissa vad det? Glögg med smak av delicatoboll lät ju däremot väldigt konstigt, nytt och spännande. Fast jag vet inte om det lät särskilt gott men prova ska jag självklart. Snart tar jag fram glöggen jag har sparat från förra året också.

Julafton förra året, äntligen kom tomten. Ja, tomten har regnrock på sig, man tager vad man haver som barnen inte känner igen. Det vanliga är ju att de utropar "Tomten har farfars skor" eller liknande men inte den här gången. Även om de inte tror på tomten längre (även om Frida har lite hopp kvar) så tror jag att de uppskattar att vi försöker.

måndag 2 september 2013

Julglamour

Säga vad man vill om familjen Kardashian men de verkar i alla fall gå all in för julen. Varje år tar de ett familjeporträtt där familjen klär upp sig till tänderna och allt verkar vara otroligt glamoröst med presenter som kostar vad en vanlig svensk familj tjänar i lön på ett år. Jag gillar visserligen gammaldags svensk helyllejul mer än Hollywood-julen de verkar fira men det måste ju gå att åstadkomma något slags mellanting. Lite mer lyx och flärd dör vi väl inte av?


Kardashians julporträtt.


Det här liknar nog mer det resultat som skulle uppstå av en porträttfotografering i familjen Laake, inklusive allt som händer som inte syns på bilden men som jag gissar att alla jultokar har koll på.

söndag 1 september 2013

Hejdå sommaren.

Nu börjar längtan komma på riktigt, längtan efter mörker, kyla, mysbelysning, glögg (och glöggdrinkar, allt blir bättre med champagne:)). Men i år är det ändå lite mer vemodigt än vanligt att släppa sommaren, i år har jag nämligen lärt mig att älska sommaren igen, på det där sättet man gjorde som liten. I år köpte vi även en båt så sommaren har spenderats på havet, skärgården är nog till och med vackrare än adventsstjärnor och amaryllis.

I natt tog jag ett litet avsked av sommaren, jag kunde inte sova så jag stack ut och sprang en sväng istället och avslutade med ett dopp i havet, förmodligen årets sista.