söndag 30 september 2012

Det går snabbt nu

Idag är det sista september vilket innebär att imorgon börjar månaden då julen kommer i gång i den riktiga världen, alltså utanför bubblan som vi julälskare lever i. Det känns som det var alldeles nyss som vi gick in i september och det kändes så skönt att första höstmånaden var kommen och vips så var september slut och nu kan man snart köpa de första julmagasinen, kika på julpynt och med en riktigt stor portion tur kan vi till och med få se den första snön den kommande månaden.
Lite fina höstlöv, höstiga ljuslyktor och blockljus och ett votivljus (från Yankee Candle, what else) med doften Red Apple Wreath.

torsdag 27 september 2012

Namnbyte och nyregistrering

Nu har även jag omregistrerat mig på Julbloggar. I och med det ändrade jag tillbaka till att heta Sannas Jul också. Bloggen hette ju det från början men sen när jag ville börja skriva om andra högtider också bytte jag till Special Occasions men eftersom det inte blev så mycket skrivet om något annat än jul så är det lika bra att byta tillbaka, det passar ju bloggadressen bättre också. Men det kan absolut trilla in lite inlägg om årets andra högtider ändå, nu står ju Halloween på tur, då ska vi skrämmas och mysa och äta en massa onyttiga godsaker:)

onsdag 26 september 2012

Juldrinkar

I år ska jag experimentera på mina kära gäster, här ska göras drinkar. I och med att man äter så himla mycket sött och fett på julafton tycker jag att det kännas uppfräschande med en syrlig och bubblig drink till istället för bara vanlig glögg. På Tasteline, där jag även lånade bilden, hittade jag några bra recept, Äpplekyss lät ju helt underbar. Tycker man att det verkar krångligt med en massa olika ingredienser kan jag tänka mig att det blir gott att bara blanda vit glögg, Blossa 12 kanske, med fruktsoda. En apelsinskiva och is i glaset och om man känner för det kan man frosta kanten på glaset (innan man hällt upp dricka i det förstås) med en blandning av kanel och socker, så ser det ut som värsta proffset har gjort det.

söndag 23 september 2012

Nu har jag det!

Jag har kommit på knepet för att hålla mig i från julen, inte helt men lite grann, förhoppningsvis tillräckligt för att inte tröttna. Så fort julsuget smyger sig på tänker jag på Halloween, som ju också är en mysig och pysslig högtid. Lite synd bara att det inte är så stort i Sverige (än?). Jag misstänker att grannarna blir lite fundersamma om man går all in under Halloween här i vår lilla by men visst vore det kul? Och höstens fina färger inspirerar också. Någon dag i veckan som kommer tänkte jag ta med barnen ut i skogen och plocka fina löv som vi ska pyssla och göra fina saker med.
hur coolt? Det ser ju faktiskt äkta ut, antagligen blev det itne lika snyggt om jag gjorde det men jag är sugen. Det var ju det där med grannarna bara, åttio-nånting-åringarna i huset brevid har nog inte så stor koll på Halloween, plötsligt kanske polisen står utanför:)
Verkligehetstrogna gravstenar gjorda av papperspåsar.
Alla bilder är lånade från Martha Stewarts hemsida. I hate that I love her:)

fredag 21 september 2012

Testat!

Hon som skulle ha paus från julen har testat Blossa 12 i kväll:) Hur var den då? Jo den var mycket bättre än förra årets som jag inte var så imponerad av. Ingefäran kändes mest på doften och glöggen smakade lite citrusaktigt med en beskare grapefruktaktig eftersmak (precis som yuzun har beskrivits alltså). Om jag ska klaga på något får det bli att den var lite mjäkig, har jag köpt en glögg med speciell smak vill jag känna den speciella smaken ordentlgit, inte behöva "leta" efter smakerna. Men den är ändå helt klart godkänd och flaskan kommer sannerligen inte att stå och bli gammal.

torsdag 20 september 2012

Snart så.

Jullängtan verkar komma tidigt för flera i år. Jag har fler besökare/dag nu än vad jag hade i december förra året. Men som varje år blir jag lite rädd att min jullängtan ska försvinna för mycket. Förra året hände det faktiskt, jag fick en svacka i november tror jag det var. Precis när det började bli okej att tjuvstarta blev jag lite mätt på jul. Det vill jag inte riskera i år så från och med nu och ett tag framöver kommer det bli lite glesare mellan inläggen, ingen regelrätt bloggpaus men inte inlägg varje dag heller. Snart kommer min Blossa 12 som jag beställt och om några veckor kommer julen till Ikea och ytterligare någon vecka senare brukar resten av alla butiker haka på och då kommer jag tillbaka med full kraft:)
Idag blir det en höstbild, det är ju trots allt höst fortfarande. Jag sådde pumpor i våras och hade stora planer för höstdekorationer. Två stycken knytnävsstora pumpor blev det, skitsaker. Men jag ska i alla fall köpa en pumpa till Halloween och prova att göra en klassisk Jack-o'-lantern, med innehållet ska jag också prova något nytt: Pumpapaj. Någon som smakat? Är det gott? Här hittade jag bilden.

onsdag 19 september 2012

Årets första julrecept

Gårdagens middag blev sallad med butternutsquash, ett recept från Lantlivs julnummer förra året. Jag brukar alltid försöka få till någon grönsaksrätt på julbordet och just grönsakerna brukar inte gästerna vara så noga med att det ska vara lika från år till år så där brukar jag prova något nytt och nu var det alltså dags att provlaga en av årets kandidater. Först ugnsrostade jag butternutsquash, rödbetor, morötter och hela vitlöksklyftor med skal tillsammans med salt, olivolja, saft och skal av en apelsin och rosmarin. Sen blandade jag det med feta ost och oliver, det skulle vara ruccolasallad i också men det hade jag glömt att köpa. Jag älskar oliver, feta ost och rosmarin och visst var det gott men särskilt juligt var det verkligen inte. Kanske gör jag rätten igen men den kommer inte stå på mitt julbord. Jakten fortsätter och tips mottages gärna.
Behöver jag säga att bilden i tidningen var betydligt snyggare? Otroligt gärna vill jag ha en ny kamera men bara den enkla saken som att komma ihåg alla ingredienser hade nog hjälpt den här gången:)

tisdag 18 september 2012

Juloutfit

Jag älskar klänningar. I somras räknade jag alla mina, det var 40 stycken. Sedan dess har det tillkommit ett par stycken och nu har jag hittat klänningen jag vill ha på julafton i år, är den inte underbar? Finns på Ellos för ynka 299 kronor.

måndag 17 september 2012

En smak av saffran

Igår gjorde jag fisksoppa med saffran. Gillar man saffran gillar man nog den här soppan, tyvärr tror jag alltid att jag gillar saffran mer än jag egentligen gör. Saffran gör sig bäst i biscotti och lussekatter enligt mig.
Receptet hittar ni här.

lördag 15 september 2012

Gift wrapping

Jag älskar fina paket. Jag bryr mig inte så mycket om de jag får, visst är det kul om någon ansträngt sig lite extra men det är inte så att jag bryr mig om paket är panikinrullat i aluminiumfolie heller. Paketen jag ger bort har jag däremot höga krav på. Det behöver inte vara svårt alls, så länge man har fina papper liggandes hemma. Har man tid över kan man ju snurra till något som ser lite avancerat ut men har man det inte så gör det stor skillnad med bara en kvist grönt, en blomma, kottar, fjädrar eller julkulor. En billig genväg till ett festligare paket där innehållet inte är så hemligt är cellofan, allt blir finare i ett knyte av cellofan. Snören av textil känns mycket festligare än vanliga presentsnören av plast. Man kan använda till exempel en gammal tygremsa, mormors virkade gamla spets, fina sidenband eller vanligt hederligt jutegarn.
En flaska är svårt att slå in så att det inte syns att det är en flaska så varför ens försöka?
En bok är nog det enklaste av allt att slå in så där kan man exprimentera lite.
Även här en bok, som ni ser bör man välja papper av högre kvalitet om man ska vika mycket, annars tappar det lätt färg i vecken som det har gjort här.

fredag 14 september 2012

Mysigast av allt

Stearinljus, filtar, te, choklad och stora soffor i alla ära, mysigast av allt måste väl ändå vara djur? Okej, nyvakna barn kanske är ännu lite bättre men katter är inte långt efter. Hade jag inte haft någon man som bromsade skulle jag helt klart vara en sån där knäpp kattkärring som man ser i filmer. Just nu har vi tre stycken men jag skulle absolut kunna tänka mig fler men maken säger stopp, vi måste ju tänka på grannarna också och visst har han rätt, tre katter är nog precis vad som ryms på "vårt" revir. Just på grund av min kärlek till katter så skulle jag aldrig kunna flytta till ett mer tättbebyggt område, där vi bor har alla rejäl tomt och åtminstone 30-40 meter till grannen, dessutom bor vi "på kanten" så på två sidor av huset är det bara skog. För när grannarnas katter börjar kissa på allt man har ute är det lätt att hålla sig för skratt och jag vill inte vara den grannen som är orsak till osämja.

Snö!

Jag gissar att jag inte är ensam i julbloggsvärlden om att hoppas på att det blir mer snö i år än förra året. Det känns bra att ha ert stöd när de flesta i min omgivning tycker att förra vintern var bra bortsett från stormen som gjorde oss strömlösa på annandagen och ett par dagar framåt. Helst vill jag att det blir som de två åren innan, galet mycket snö. Jag gillar att vara insnöad, det är en sån stressfri känsla. Då tar jag med mig hunden och går ut i snön och går, helst ska det vara mörkt så att allas adventsbelysning är så där mysig och så kanske vi träffar på några snöskottare som pustar och stånkar och svär över snön och då uppskattar jag ännu mer min kärlek till otroligt mycket snö. När vi kommer hem är det såklart dags för en kopp varm choklad eller glögg.
Varm choklad kan man ju faktiskt börja med redan på hösten. Idag är det riktigt regnigt (och gråtrist skulle man kunna säga men jag väljer att säga mysigt) här så efter att jag och dottern kommer tillbaka från ridturen vi ska iväg på nu så är ju varm choklad ett givet mellanmål:) Självklart med vispad grädde och lite kanel på toppen.

torsdag 13 september 2012

En liten fundering

Tänk om det fanns ett ställe där man kunde mysa, äta god mat i mängder, äta godis, träffa nära och kära och få och ge presenter och se mottagarens lycka när denne får vad den önskat sig... men vänta det finns ju det! Hur kan det komma sig att man anses helt normal om man tycker det ovan beskrivna scenariot bara är jobbigt, stressigt och tråkigt? Och om man börjar längta ett halvår innan eller kanske till och med längtar hela året, då anses man vara knäpp i huvudet?
Dags för juldagsfrukost = massor av julamatsrester. Somliga kan inte vänta tills det är färdigdukat och pastejstäderskan sitter under bordet och hoppas på lite jullycka. På juldagen firar vi julafton en gång till hemma hos min mans föräldrar och alla barnens kusiner men innan det är det lugn mysfrukost hemma som gäller.

onsdag 12 september 2012

Wohoo!

Nu har julsaker börjat trilla in hos Jotex.
Precis den här typen av gardin var det jag letade förra året så hade jag inte hittat några då skulle jag ha köpt de här nu.
Mer och mer smyger sig tanken på röda julgardiner på hos mig. Men nja, inte än. Dessa två par är dock himla snygga. I övrigt tyckte jag inte att årets utbud var så mycket för världen, förhoppningsvis kommer det in mer när julen kommer närmare men som det ser ut nu så blir de tinget köp från Jotex i år. Min tunna plånbok tackar mig i alla fall och med tanke på hur mycket jag handlade förra året så tror jag inte att Jotex hyser något agg mot mig heller:)

måndag 10 september 2012

Glöggsnack

Eftersom alla julbloggare skriver om glögg nu i och med att Blossa avslöjade årgångssmaken i fredags, så har jag blivit extremt sugen på glögg. Naturligtvis längtar jag jättemycket tills jag får smaka Blossa 12 med samk av Yuzu och Ingefära, inte för att jag vet hur yuzu smakar, jag tror att de personer i Sverige som vet det är ganska lätträknade, men om man ska tro beskrivningen låter det himla gott. Mest längtar jag dock efter vanlig blossa, antingen vinglöggen eller lättglöggen, starkvinsglögg är egentligen lite för stark för min smak. Sen har jag en annan favorit också, Blossa Apelsin, kall ska den vara i ett glas med is, det är den enda annorlunda glöggen jag verkligen fallit för. Annars är jag ganska traditionell och vill ha vanlig rödvinsglögg.
Startfältet i förr årets glöggtest. Här kan du läsa det. PS. En sak stör mig lite, Blossa måste ju veta hur vi håller på och försöker gissa oss fram till vilken smak det är på årgångsglöggen så Yuzu känns nästan som att de retar oss, för vem tusan hade kunnat lista ut det? DS.

fredag 7 september 2012

Får man börja nu?

Idag smäller det, vi får veta årets smak på Blossas årgångsglögg, och det räknas väl ändå som någon slags startskott för att det är okej att börja tänka på julen? Eller kommer folk fortsätta titta snett på mig när jag frågar vad de önskar sig i julklapp eller vart de ska fira jul? Ikväll tänker jag i alla fall äta Marabous nya vita choklad och låtsas att den fortfarande heter Marabou Vinter, en kopp chai-te till det blir pricken över I och ingen kan ens säga att jag julfuskar. Förresten har jag sett att vår närmsta affär har fått in julmust, inte min favoritsort visserligen, men jag tror att jag ändå ska köpa mig en flaska och smyga med. Haha, som värsta skåpsuparen ju, men det är väl okej så länge man inte ger sig på något starkare?
Nu längtar jag efter glöggmys och julbak. Bilden har jag lånat härifrån, där man även kan läsa Icakurirens glöggtest.

lördag 1 september 2012

Ja men vad bra det gick...

...att ta paus från julen. Nu har jag precis tittat igenom julavsnittet från Glee, filat på julspellistan på Spotify, knåpat ihop ett dokument med julevangeliet som jag tänkte skriva ut och rama in till jul, tittat och funderat på juloutfits åt kidsen och kollat in Blossas facebook sida, smaken lutar åt körsbär (och inte blod som tur är), men flaskan ser vit ut så kanske vanilj också eller så är de inspirerade av Yankee Candles juldoft "Cherries on Snow" (så där, nu fick jag in de där jäkla ljusen i ytterligare ett inlägg, snart måste jag ju få ersättning för all denna reklam:)).